První dojmy: Ghost Archipelago


Když se rozjel hype na Frostgrave (dále FGV), byl jsem jeho součástí, protože to bylo něco co jsem hledal.  Jenomže mě to nevydrželo.  Vyloženě špatně napsaná pravidla spolu s obsahově chudými, o to dražšími doplňky nakonec vedlo k tomu, že jsem přestal Frostgrave hrát.

A teď vyšlo nové rozšíření Ghost Archipelago. Ale ona je to spíš nově vydaná hra. Člověk by čekal, že poté co po vydání Frostgrave vzniklo téměř okamžitě 40 stran Question and Answers /a jen moje Copy Paste rulingu zabere několik A4 stranek), že se autor poučí a vydá knihu s vyčištěnými pravidly.

Ještě jednou samotná ilustrace, zdroj: Dmitrij Burmak na Art Station

Tak ne, pravdila jsou stále zcela špatně napsaná a je třeba říct, že autor má sice super nápady a ví co od hry chce, ale neumí to napsat! Co od šéfeditora herní sekce Osprey asi není úplně co byste asi chtěli. Hrůzně psaná pravidla je jeden z důvodů proč jsme přestali hrát, protože pamatovat si všechny ty rulingy nikoho nebavilo. Kromě opakovaně špatně napsanáho pohybu nastávají problémy například s Lightning Boltem, Earth Wave a další řadou věcí. Druhá věc je, že si autor libuje v náhodě. Při použití nepředvídatelného hodu d20 je problém vylézt do loďky (Fight test 12+) a plavání je lepší nezkoušet (5+ Will test),  protože příjdete o aktivaci. Ono vylézt na kanoi je fakt problém, ale taky se může stát, že postava ve vodě nevyleze do kánoe a vzápětí se utopí! Nehledě na to, že je fakt nudné hodit d20 na plavání, d20 na lezení do lodi, fail, v další aktivici si to opakujete! Nuuudaaaaa. První pravidlo vyprávění RPG her – eliminujte zbytečné hody na bežné úkony. Tj bylo pravidlově lepší vylézt na vysoké molo, než do šalupy.

Kámen X, pod kterým je poklad, stráží ho kamzík
(kamzíka jsme neměli, takže vlk. Kamzík na tropickém ostrově?)
Autor říkal o FGV, že má být survival, ale nejvíce expů dostanete za zabití mága, i to se moc nezměnilo. Místo toho vznikla mechanika, která říká, že když si chcete doplnit specialisty, musíte cestovat ze Souostroví duchů zpět na pevninu. A to vás stojí 200gc. Díky tomu, že přísun peněz a pokladů obecně je spartánský, potřeba bránit si specialisty je nejdůležitější aspekt hry. Už jen proto, že specialisti jsou jediný (kromě heritora a wardena) střelci ve hře. Znalci FGV už poznali, že stavba družiny je jiná. Základní člen posádky vaší lodi, se kterou křižujete archipelagem je zdarma. Specialisti, které můžete mít až čtyři z celkem osmičlené družiny pohůnků se platí od 50 do 100 zlatých a vlastně jsou to stejné postavy nad 50GP jako ze základního FGV, zde pojmenováni trochu jinak. Není mezi nimi žádné zvířátko.  Resource management, včetně lidských zdrojů, se tedy stává klíčem ke hře. Během první testovací hry, vítěz vytáhl ve třech pokladech jen 90 zlatých a nic k tomu. Pokud by vám umřel archer, potřebujete 250 zlatých, abyste si zajeli k nejbližšímu rekrutovacímu středisku. Obávám se, tedy, že hru to nakonec bude devalvovat na členy posádky, které bude odstřelovat Heritor s Wardenem.



A to jsou ty dvě klíčové změny. Nemáte dva čaroděje, kteří se postupem času stali rychlopalným kulometem. Heritor, hlavná postava je týpek který má nadpřirozené schopnosti. Jako třeba že zastaví šíp v letu, nebo ignoruje jakékoliv kouzlo na něj seslané. Jenže z hlediska mechanického jich je tak 5 cool, a zbytek víceméně k ničemu, nebo řekněme velmi situační. Třeba zastavení šípu, zní fajn, ALE!  
Mechanické vysvětlení na konci článku.

Takže abych pokračoval, ability heritora jsou některé must have a jiné prostě naprosto zbytečné. Já napočítal ze čtyřiceti abilit nějakých šest, sedm opravdu silných. A vybíráte jich pět. Používá se když je splněna jejich podmínka (jste terčem kouzla), zaplatíte jeden život, a musíte přehodit cílové číslo (+3/+5 + případné postihy za opakované použití v kole)

Stůl
Warden je úplně zbytečná postava, kterou musíte mít jen proto, že vám to nařizují pravidla, protože by se heritor v soustroví bez wardena ztratil. A abyste měli jeho aktivaci. Jinak je to mág z FGV, který nemůže mít zbroj a má jen čtyři kouzla, z toho tři ze své školy a jednu z jiné, která je těžší na sesílání. Škol je pět po šesti kouzlech, dvě mají střelecká kouzla a zbytek je tak strašně situační, nebo tak zbytečná v kontextu mechanik (jako +1 ke zbroji), že ta postava je tam vlastně do počtu. Nebo je to jediný střelec, pokud vám umírá družina. Navíc obě ty školy se střeleckými kouzly jsou i bez nich o dost zajímavý než vine warden.   

V konečném důsledku je ta hra zábavná, stejně jako byl FGV, pokud přistoupíte na to, že je to supernáhodná beer’n’pretzel do-it-yourself hra.Podle mě výborná na zaháčkování dětí, jako rychlá volba na eventy, nebo prostě když si jdete spíše socializovat než hrát. A nebo vás baví levelit a sbírat poklady. Můžete jí hrát s jakoukoliv figurkou.

To největší plus je, že kniha je fakt nádherná, především pak nádherné ilustrace Dmitrije Burmaka!

Pokus o Frostgrave 2.0 nevyšel nijak dobře, odebráním čarodějů se zlepšil balance hry, ale hra pořád trpí na špatně napsaná pravidla a obrovský vliv náhody.  

Klíčová otázka. Proč si Ghost Archipelago kupovat? Není k tomu žádný  důvod. Za mě palec dolů. 

U řezníka

Mechanické vysvětlení boje v kontextu heritorových abilit

O tom zda použijete tuto abilitu se rozhodnete v okamžiku kdy protivník řekne že na vás střílí. A vy řeknete NE. Tj zaplatíte 1 život, musíte hodit 3+, nebo 5+ poprvé když na vás V KOLE někdo střílí, za další postihy to v tom kole můžete zopakovat a na konci kola se postihy mažou a jdete zase na +3. Jenže jak funguje combat v FGV. Oba hráči si hodí d20, přičtou svůj Fight bonus (většinou +2)  u cíle, Shoot bonus u střelce (+2), započítáte cover a intervening terén (bylo mi řečeno, že RAW poku stojíte za keřem a přes něj střílíte už je to invervening terén). Pokud S je větší F vezme se výsledek hodu na S od kterého se odečte zbroj (cca 12) a to je zranění. Zj pokud na sebe střílíte na otevřeném terénu musíš hodit 11+  a více než oponent. Čili pravděpodobnost zásahu je malá, ale ty se rozhoduješ hned na začátku. To funguje na kuš, luk na vzdálenost větší než 6 palců. Shadowfold říká, že když se dotýkáte terénu, jakýkoliv střelecký útok jde vedle. To zní furt cool. Ale teď fakt ty husté ability. Ironskin říká, že snižuji dmg o 4 (vlastně o 3 protože 1 hp to furt stojí). Nicméně to říká že z tvého hodu ignoruju 16 zranění. To už musíš hodit 15+ a víc než já. A jinou abilitu si jakékoliv zranění sundám na 5. Tj dostávám maximálně 6 zranění za kolo. A to si ještě nejsem jist, jestli ty ability nejde kombinovat! Snížím na 5 a ignoruju 4, číli ze zranění třeba 10 udělám nakonec 3. Tj jak Shadowfold, tak Catch Arrow které jsou jen prosti střelbě jsou zbytečné. A to je nic proti spellshieldu, který říká že heritor dispeluje jakékoliv kouzlo, jehož je cílem…

Družiny pro první hraní:

Wavewarden

Vinewarden



Foto: mobil, Pavel s Bárou
Text: Dalcor

Komentáře

  1. To mě tak jednou napadlo, že bych ten nový Frostgrave prubnul, stačí přefluff na střední Evropu a tvůrci to tak nějak pravidlově zaopatří, kdy se jedná o nový Frostgrave....

    A pak jsem si přečetl tenhle článek. Díky za něj, nějaké peníze zase ušetřeny.

    Blog má teď hezké pozadí, prospělo mu to.

    Jinak, co takhle články pro Drakkar? Teď jsem pro něj smolil recenzi na DR, Frostgrave, Black Ops, či Chain of Command by se taky hodilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...jenom trochu haprují háčková a čárková písmena.

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuji za komentář i k novému vzhledu, já si tím pořád nejsem jist. Jinak pokud chceš hrát malej skirmish pro střední Evropu, tak zkus mrknout na Blood Eagle (Dark Ages), Open Combat (cokoliv), En Garde (renesance) a nebo Lion Rampant :-D. Hele pro Drakkar jsme už jednou psal, mám problém se vejít do uzávěrek ;-). A koho by zajímal Narativní wargaming.

      Vymazat
    3. Uzávěrky nejsou zas takový problém, datum se dá oddálit, a nemusíš to sepsat hned. A o narativní wargaming projevil zájem jeden z Ecthelionů, pak tady jsem já a někoho dalšího to určitě zajímat bude.

      Vymazat
    4. tak mi napiš na google (dali.zeman) a domluvime se :-D

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky