Začínáme s...Chain of Command nebo Bolt Action?


Před nějakou dobou jsem začal psát rozsáhlé srovnání her Bolt Action a Chain of Command. Nakonec v něm nebudu pokračovat a první publikovaný díl už jsem i smazal. Důvod je jednoduchý, ty hry nejdou z mechanického hlediska srovnat, protože jejich podobnost je pouze v tom, že se odehrávají během Druhé světové války a mají reprezentovat boj posílených čet.

A tak místo rozsáhlého porovnávání mechaniky za mechanikou shrnu, proč se srovnání nenabízí.

Hned první rána na začátek. Bolt Action je generický systém který se dá použít úplně na cokoliv. Ostatně tento systém funguje i pro Gates of Antares. Chain of Command je specificky psaný pro druhou světovou válku a ačkoliv má celou řadu neoficiálních konverzí (Vietnam, SCW, Mogadisho), celý herní design je postavený tak, aby reprezentoval velení čety na bojišti odpovídající velikosti.

Německá granátnická četa, pro obě hry. 

Abych BA nekřivdil, není to klon 1/1 k Warhammeru jak často říkám. Je to mnohem mladší, moderní a zábavnější příbuzný. Cesta, kterou se BA vydal je několikanásobně zajímavější než 40K 8E. Taky 8E nepsal Rick Priestly. Ve skutečnosti kdo čeká, že vše bude fungovat jako ve 40K může být (ne)příjemně překvapen. Hra je dobře napsaná, má opravdu jednoduché, logicky fungující mechaniky zajímavou nelineární aktivaci, ale pevnou strukturu kola. Je rychlá, moderní, žádné zbytečné hovadinky, krásně streamlinovaná. Je určená lidem, kteří hledají rychlou nenáročnou zábavu ve WW2. Organizace armád je dostatečně volná a tedy dává prostor kombení, WAAC listům. Neřeší se měřítko bojiště. Prostě chcete Nebelwerfer, vemte si nebelwerfer. Vtipné je, že sám autor kdesi poznamenal že 6x4 stůl ve wargamingovém měřítku je něco okolo 100m. Nebelwerfery by si na něm ani nevystřelily. Tím pak vznikají mechanická omezení, jako že s pistolí nedostřelíte z jedné strany tanku na druhý, nebo pušky, které nedostřelí z jedné strany mostu Pegasus na druhý břeh. Pokud chcete být úspěšní v Bolt Action, hrajte pravidla, ne období. 

Nejdůležitější příručka (ne)napsaná k Chain of Command


Chain of Command je designován k tomu, aby reprezentoval velení pěší čety za druhé světové války. Má pevnou strukturu základního stavebního kamene hry, tedy pěší čety. Struktura čety vychází z historických armádních tabulek. Hrajete jen s velmi omezeným množství techniky. Měřítko hry, odpovídá měřítku stolu. Minomety jsou off-table, na stole je jen F/O. Houfnice jsou úplně oflimit. Četu letadla podporovat nebudou. Kola nemají pevnou strukturu, jeden hráč může hrát klidně dvě, tři fáze kola za sebou a kolo může mít klidně dvacet, nebo jen jednu fázy. Během fáze však aktivujete jen malé množství jednotek. Hra tak staví svojí hratelnost na správných rozhodnutích, zároveň je designovaná tak, aby historické reálie opravdu fungovali. K tomu slouží spousta mechanik, ať už nelineární deploy, náhodná vzdálenost pohybu a další. Na druhou stranu ten, kdo nepřistoupí na to, že náhodnost =  variabilita situace na bojišti, může být náhodnými prvky ve hře nepříjemně překvapen. Chcete-li být úspěšní v Chain of Command, nastudujte si příručku velitele čety vámi zvolené armády.

Obě hry tak cílí na absolutně odlišné publikum. Pokud chcete simulační hru, hrajte Chain of Command. Pokud chcete hru, ve které dostanete na stůl spoustu hraček z druhé světové války dejte si Bolt Action.  Bolt Action je většinou takový přestupní bod k historickému Wargamingu. Má spoustu mechanik, které klasický 40K hráč pochopí a nováčka nezaskočí.


Kolegové z Chain of Command Facebook skupiny říkají: „We do not discuss rule mechanisms so much as we discuss research. We adapt the rules (in this case the army lists) to fit history. in other games terms, if you choose a Necron Army, you can't fight Orc tactics. WW2 is not different regiments of the Imperial Army, emperor protects."

Stručně řečeno, každá četa má naprosto unikátní gameplay a tedy kopírování jedné taktiky (SMG spam) není zárukou vítězství (z vlastní zkušenosti).



Obě hry napsal opravdu zkušený tým. Rick Priestly a Alessio Cavatore mají za sebou úspěšnou historii u Games Workshop. Richard Clark je uznávaný teoretik a designér, který velmi úspěšně vydává vlastní hry. Bolt Action má výhodu v silné značce Warlord Games čímž se stává známějším.
V Čechách má Bolt Action velmi zajímavou, přátelskou a fungující základnu a CoC je hra okrajová. Já znám cca 6 hráčů Chain of Command v Praze. Světově už bych to tak jasně neviděl. Warlord tvrdí že prodal 20 000 prvoedičních pravidel. Too Fat Lardies prodalo 23 000 papírových kopií Chain of Command. Mě z toho plyne, že komunita Bolt Action je mladší a více aktivní na sociálních médiích. Ostatně ta hra je cílená na tento typ hráčů…


Pokud budete chtít vidět Chain of Command, dejte vědět.

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky