Hry Ministry of Gentlemanly Warfare část 1. Systém

Logo Ministry of Gentlemanly Warfare
Jaká jiná, než britská společnosti si může dát takové jméno? A jaké hry s takovým jménem můžou produkovat? Velmi britské. Čili žádné kompetetivní peklo, ale hry s příběhem, nadhledem se zaměřením na detail, nicméně dostatečně jednoduché na uchopení a náklady. Pánové Craig Cartmell a Charles Murton (a další) vytvořili už tři hry postavené na stejném základním herním systému, lišící se herním prostředím a samozřejmě aplikací systému na dané prostředí. Máme tu In Her Majesty’s Name žánru Steampunk, nebo Victorian Sci-Fi/Gothic, Blood Eagle z období Věku vikingů a dale Daisho vracející se do doby dalekého Nipponu tokugawského šógunátu.



Systém

Hra se dá popsat jako malá narativní skirmishová hra se střídavou aktivací, určená především pro dva hráče. Hra je testována s 28mm modely s kulatými podstavci 25mm, nicméně je úplně jedno jaké modely, či podstavce používáte. Nicméně s modely menšími než 20mm doporučujeme SI soustavu, místo imperiální na měření. Vyhodnocuje se pomocí hodu 1d10+opravy vs. cílové číslo, nebo jako vzájemné ověření. Kolo je rozděleno na tři fáze – pohyb, střelba a boj na blízko, kdy hráči střídavě aktivují modely v jednotlivých fázích. Kromě samotného taktizovaní při aktivování modelů, má hráč na výběr další možnosti ať už třeba skupinová aktivace shluku střelců, vyvázání z boje, snaha odzbrojit protivníka, dělení útoků apod. Vzhledem k bonusu za přečíslení mají hry tendence skončit „Velkým bojem“ uprostřed mapy (což tedy bylo v době vikingů asi běžný způsob boje), proti tomu však skvěle fungují střelecké zbraně a hlavně scénáře. Předpokládá se, že nejdřív oznámíte činnost a až poté měříte, měří se od bejsky k bejsce  a používá se „true line of sight“.


Armády

Hráč si skládá armády s předpřipravených listů, nebo jako pointbuy, tedy nakupování herních statistik. Ač se hra od hry jednotlivé mechaniky v názvosloví liší, jsou si víceméně podobné. Nakupujete tak základní vlastnosti, různé dovednosti (sem patří třeba boj dvěma zbraněmi, vůdcovství, apod.), vybavení (hry přímo doporučují mít dvě zbraně, poněvadž může dojít k jejím zničení při kritickém neúspěchu) a v některých případech hrdinské body a magii. 
Vikingové i Daisho jsou postaveny na historických základech, tj pokud chcete čistě historickou hru, tak budete tvořit list jen z vlastností, vybavení a základních dovedností. Chcete-li mít hrdinskou hru, jako třeba seriál Vikingové, pak rozšíříte dovednosti a přidáte hrdinské body. A chcete li fantasy, či anime, prostě přidejte nadpřirozeno a magii (a do bestiáře magické tvory).


Scénáře a kampaň


Autoři sami přiznávají, že se jedná o příběhovou hru. Scénáře tedy nejsou ve stylu: „rozdělte mapu na 4 stejné čtverce, do středu každého čtverce dejte objective a nyní se o to pomlaťte“. Hry se skládají ze třech aspektů: Scénáře, Prostředí a Komplikace. Můžete si naházet náhodnou hru, nebo si vybrat. Scénáře určují především, co se bude dít a jak se určí vítěz hry. Prostředí určuje, kde se hra bude odehrávat. Komplikace je samovysvětlující a je k ní k dispozici bestiář. 
V Blood Eagle tak například hráčovi hirdsmeni musí dostihnout nepřátelskou družinu, která unesla syna Jarla. Pronásledují je skrz vesnici, nicméně vesničani jsou ozbrojeni a našeho jarla nemají rádi. V Daisho třeba můžeme řešit podobnou scénu, jen místo vesnice se bude odehrávat v divočině a komplikací je postupující láva z bouchlé Fuji. V IHMN pak je třeba dostat VIP z divadla plného civilistů, které nesmíte trefit (jakýkoliv minutí při střelbě může zasáhnout civilistu). Jen pro ukázku, Blood Eagle má šestnáct scénářů, dvanáct komplikací a patnáct prostředí. To je docela dost způsobů jak vést hru. 
Kampaně lehce pozměňují pravidla pro smrt hráčských postav a hrdinských bodů, stejně jako růst zkušeností a odměny v rámci kampaně. 
K hraní toho moc nepotřebujete ani po stránce herního stolu. Hra se má hrát na stole alespoň o třech čtverečních stopách, já hraju na stole 2x2. V dalších dílech si nejen řekneme o vhodných figurkách, ale i o terénech.


Shrnutí

Jedná se o skvělou zábavnou hru. Systém je jednoduchý a zvládnete ho za pár minut. Tvorba postavy pokud chcete point buy je trochu náročnější, ale pokud jste všichni připraveni, zvládnete za odpoledne odehrát několik her, či malou Ságu. Rozhodně doporučuji mít pár střelců a zaměřit se na scénáře. My jsme to neudělali a někteří z nás mají problém s tím, že se udělá boj na prostředku.  Z mého úhlu pohledu, se ale jedná o chybu hráče a ne hry.

Příště: Jednotlivá herní prostředí, vhodné modely a terény

Autor: Dalcor

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky